Επίσκεψη των μαθητών της Γ’ Γυμνασίου στο Μουσείο Μπενάκη

"Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021, τα τμήματα Γ3 και Γ4 επισκέφθηκαν την επετειακή έκθεση «1821, Πριν και Μετά» που διοργάνωσε το Μουσείο Μπενάκη με τη σύμπραξη της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της οδού Πειραιώς και μέσω βιωματικού παιχνιδιού γνώρισαν χίλια διακόσια αντικείμενα (έργα τέχνης, αρχειακά τεκμήρια, προσωπικά αντικείμενα αγωνιστών, δάνεια από μουσεία του εξωτερικού) που «διηγήθηκαν» την πορεία προς την εθνική Επανάσταση, την εξέλιξη του πολέμου της ανεξαρτησίας και την ολοκλήρωση του Αγώνα καθώς και τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και τις πρώτες δεκαετίες της ανάπτυξης και λειτουργίας του."

Τμήμα Γ3 και Γ4

 
" Ένα υπέροχο ταξίδι στο χρόνο μας χάρισε η μεγάλη επετειακή έκθεση για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 του Μουσείου Μπενάκη. Με τη σπουδαία συνδρομή μιας εξαιρετικής, εμψυχωτικής και διαδραστικής ξενάγησης οι μαθητές μας του Γ1 και Γ2 τμήματος παρακολούθησαν και συνέδεσαν το 1821 με τα γεγονότα και τις εξελίξεις τόσο της προεπαναστατικής όσο και της μετεπαναστατικής περιόδου.
Αρχικά, γνωρίσαμε τις πνευματικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που οδήγησαν στην Επανάσταση του 1821, με ιδιαίτερη μνεία στα «Ορλωφικά» και στο όραμα του Ρήγα. Αντιληφθήκαμε τη διάρθρωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας στα χρόνια 1770 έως και την έναρξη της Επανάστασης και το ρόλο των Ελλήνων σε αυτή. Στη συνέχεια, για τα χρόνια 1821-1827 «ψηλαφίσαμε» τα γεγονότα σταθμούς του μεγαλειώδους αγώνα του Γένους, γνωρίσαμε από πιο κοντά τους πρωταγωνιστές του σε ένα γεμάτο φως τμήμα της έκθεσης, το «Ηρώο», αλλά ήρθαμε σε επαφή και με σπανιότατα τεκμήρια που αφορούν σε θεσμικά στοιχεία της Επανάστασης, τα Συντάγματα και τις Εθνοσυνελεύσεις. Στο τελευταίο τμήμα της έκθεσης οι διοργανωτές μας υποδέχτηκαν στο νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος, για να μας παρουσιάσουν τα πρώτα του βήματα στα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα και του Γεωργίου Α΄, την προσπάθεια για διαμόρφωση υποδομών και οργάνωση στην οικονομία, στην εκπαίδευση, στη διοίκηση.
Έτσι, η κατανόηση των ιστορικών εξελίξεων σε συνδυασμό με το συναισθηματικό αποτύπωμα της τέχνης ενέπνευσαν στα παιδιά μας και σε εμάς τους ίδιους αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση και περηφάνια. Γυρίσαμε στο σχολείο μας γεμάτοι σκέψεις δημιουργικές και συναισθήματα γόνιμα ανυπομονώντας να κρεμάσουμε στους τοίχους της τάξης τα τρία «γκράφιτι» που φτιάξαμε σε χαρτόνια γράφοντας τι σημαίνει για τον καθένα από εμάς «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ», «ΗΡΩΑΣ», «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». "
 

Τμήμα Γ1 και Γ2

Postes en rapport